31 Ekim 2014 Cuma

Kedi Cinsleri; Scottish Fold.



Kedilerin Baykuşu; Scottish Fold

   Scottish Fold ırkı, 1961'de İskoç bir çoban olan William Ross tarafından keşfedilmiş bir kedi ırkıdır. İlk önce bir ahırdayken bulduğu kırık kulaklı bir kediyi çok beğenip evine alan William, daha sonra bu kediyi British Shorthair ile çiftleştirip şimdiki Scottish Fold haline getirmiştir. 

   Avrupa'da hala farklı bir cins olarak kabul edilmeyen Scottish Fold'lar, ırklar arasında en sevilen ve en popüler olanlardan biridir. 

   Popülaritesinin başlıca sebeplerinden biri olan kulakları, 3 aşamalı olarak eğiktir.



1. dereceli olan kırık kulaklar (yani oğlumuz Sumi gibi) diğer Fold'lara göre daha dik ama diğer bütün kedilere görede daha küçük ve eğiktir.



2. dereceli olan kırık kulaklar ise en yaygın olan ve en bilinen kulak yapısıdır. Klasik olarak Scottish Fold diyince akla bu görüntü gelir.


3. dereceli olan kırık kulaklar ise kulakların kafaya tamamen yapışması görünümündedir. Bu şekilde olan kulaklarda tek sorun kulak kafaya çok yapıştığı için içeride kir birikmesi diğer kulak yapılarına göre daha fazla olabilir ve düzenli temizlenmezse ciddi sağlık sorunlarına sebep verebilir.



   Dış görünüşleri ve kulak yapıları dışında Scottish Fold'ların en bilinen özellikleri Buddha Oturuşu olarak bilinen oturuşlarıdır. 

sumi oğlan buddha oturuşuyla televizyon izlerken

    Ayrıca Scottish Fold'lar iki ayaklarının üzerinde kolaylıkla durabililer ve zaten genellikle de ilgilerini çeken birşey olduğunda hemen ayaklarının üzerine kalkıp etrafa bakınırlar.           

 


    Bunların dışında oğlumuz ailemize ilk katıldığında yabancı kaynaklardan araştırmıştık ve orada Scottish Fold'ların aynı köpekler gibi atılan top, sopa, oyuncak gibi nesneleri koşup, ağzına alıp getirmesinin çok sık rastlanan birşey olduğunu bu oyunu çok sevdiklerini okumuştuk. Birkaç kez önünde oyuncağını attık ama çok tepki vermedi 3. aylık civarına geldiğinde ise evde telefonla konuşurken daha uzakta oynasın, dibimde zil sesi yapmasın diye uzağa attığım oyuncağını koşarak gitti ağzına alıp yanına getirdi. Bende bu duruma şaşırıp tekrar attım, tekrar getirdi. Bu şekilde kendi kendine ilk kez böyle getirmece oyununu oynadık. Tabii sonra bizi bıktırana kadar 1, 1 buçuk saat boyunca hiç durmadan getirmece oynatmaya başladı ama biz bu durumdan çok şikayetçi değiliz çünkü en azından ağzına aldığı oyuncakları koltuğa ya da yatağa kadar getirip önümüze bırakıyor ve oturduğumuz yerden de onunla oyun oynayabiliyoruz. :)


   Yine bilinen özelliklerinden Scottish Fold'lar diğer kedilerin aksine, göbeklerini kaşıtmayı severler. Çok yüksek bir miyavlamaları yoktur, genellikle çok rahatsız edilip mıncıklanmadan miyavlamazlar bile.

   Oyun oynarken tırnaklarını çıkartmayı, karşı tarafı tırmalamayı, ısırmayı sevmezler. Çok kötü eğitilmiş ya da çığrından çıkana kadar taciz edilmiş olmadıkları sürece saldırgan değildirler. 

   Çok fazla tüyleri olmasına rağmen, tüy bakımı iyi yapıldığı sürece çok az tüy dökerler. Gayet akıllı sevimli kedilerdir. Yine de her kedi gibi kendi işine gelmeyen hiçbirşeyi anlamazlar daha doğrusu anlamamazlıktan gelirler. :)

   Scottish Fold'lar için dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da çiftleştirileceği zaman yine bir Scottish Fold eş tercih edilmemelidir. Scottish Fold'lar sadece British Shorthair kedilerle çiftleştirilir.

   Scottish Fold'ların bir sürü farklı rengi vardır, tabby, blue, silver, blue point, red, red point, marble, whiskas, chocolade v.s.


   Siz ne düşünüyorsunuz bu baykuş görünümlü, pofidik kediler hakkında? Siz de kendi Scottish Fold'larınızla olan hikayelerinizi ya da Scottish Fold sahiplenmeyi düşünüyorsanız sizi en çok neyi cezbettiğini yazmayı unutmayın!

   Yumuş yumuş, tüylü günler hepinize! :)






4 yorum:

  1. ya bu scottish fold lar dünya tatlısıı :) blogunuzu yeni takip etmeye başladım. benimde british shorthair ım var onlarıda yazarsanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben sahiplenmeyi düşünüyorum ama ailem etrafı-eşyaları parcalar diye istemiyo gerçekten böyle bişey var mı???

      Sil
  2. scottish fold detaylı bilgi almak isteyenler için yeterli.

    YanıtlaSil
  3. bengal kedisi konuları hakkında tüm detaylı bilgileri vetes ankara veteriner sayesinde öğrenebilirsiniz. tüm her şey vetes'de!

    YanıtlaSil