31 Ekim 2014 Cuma

Açık Mama. Ucuz ama Sağlıklı mı?



    Merhaba kedi ebeveynleri, yine mamalarla ilgili bir yazıyla karşınızdayım. Bu sefer ki konumuz pek çok pet shopta bulabileceğimiz ve fiyatı açısından da çok uygun olan açık mamalar.

   Mamaların kaliteli markalarını açık olarak alıyoruz ama açık mamaların bu kadar ucuz olmasının sebebi ne olabilir? 

   Açıkçası mamaların aslında bu kadar ucuz olmasının asıl sebebi daha ucuza 10 kiloluk yada o civarda bir mama alınıp daha sonra onun içinden kilo kilo satılıyor. Ancak malesef her petshop bununla yetinmeyip içine tarihi geçmiş mama karıştırabiliyor. Bu da hayvanlarımızda sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

   Bunların dışında açık satılan mamalarda -ki bu bizzat benim başıma geldi- petshop sahibinin herhangi bir art niyeti olmaksızın, mamalar açıkta durduğu için bayatlama, kokusu uçma gibi durumlar söz konusu olabiliyor.

   Biz ilk başta fiyatını uygun bulduğumuz çok da güvendiğimiz bir petshoptan düzenli olarak Royal Canin mama alıyorduk. Oğlumuz Sumi'de tadına bayıla bayıla yedi. Hemen akabinde ise kusma, ishal gibi belirtiler başladı ve biz hemen mamasını değiştirdik. Proplan'ın Kitten mamasına geçtik ve hemen toparladı kakasını. 

   İnternetten daha sonra bayat mama nasıl olur araştırdık ve bayat mamanın çok belli olmamakla normal taze mamadan daha fazla yağlı olduğunu, elde yağ bıraktığını ve zaten hayvanlarında bayat mamayı bu yüzden daha fazla sevdiğini öğrendik. Sizde buna dikkat ederek alabilirsiniz mamalarınızı.


   Özetle açık mamanın en büyük tehlikeleri; kötü niyetli petshopların bayat, tarihi geçmiş mamaları karıştırarak satması, açıkta duran mamaların bayatlaması, kokularının geçmesi. Bu nedenle mamalarımızı açık alırken iki kez düşünüp, güvendiğiniz bir petshoptan almanız gerektiğini düşünüyorum.

   Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz? Açık mama alıp ciddi bir sorun yaşayanınız var mı? Yorumlarda belirtirseniz çok sevinirim. Mutlu, mırıltılı, tüylü günler hepinize.




1 yorum: