30 Ekim 2014 Perşembe

Kediler için kaliteli kuru mama?



   Bütün kedi ebeveynlerinin aklındaki en büyük soru bellidir. "Kedime hangi kuru mamayı alsam?"

   Türkiye'de bu konuda yeterli kaynak olmadığı için, gerek petshoplarımız, gerek veterinerlerimiz olmak üzere, bu konuda yazı yazma ihtiyacı duydum. Genellikle petshoplar elinde olan mamaları, veterinerlerimiz de anlaşmalı olduğu mama markalarını tercih ediyor malesef ancak kedilerimiz için mama çok önemli. Nasıl ki minik minik çocuklara olabildiğince hormonsuz, kaliteli, doğal yiyecek yedirmek önemliyse hayvancıklarımız içinde bir o kadar önemli bu mevzuu. 


   Bizde oğlumuz Sumi'ye bir süredir Proplan yediriyorduk, ondan önce ise Royal Canin. Proplan mamadan açıkçası çok rahatsız değiliz. Ancak son zamanlarda kakasının kokusunun iyice ağırlaşmasıyla ve gözlerinde sürekli akıntı olmasıyla, başka mama arayışına girdik.


   Yabancı kaynaklardan pek çok araştırma yaptığımda, özellikle yurtdışı kullanıcı yorumları ve uzmanların tavsiyeleri sonucunda ideal bir kedi mamasının nasıl olması gerektiğine baktım ve bunlarla Türkiye'de en çok satan, bilinen mamaların içeriğini karşılaştırdığımda pek memnun kalmadım.


  ♥ Öncelikle ideal bir kuru mamanın içeriğindeki et sağlıklı olmalı ama malesef ki pek çok firma et olarak, hasta, ölmüş, ölmek üzere, yolda ezilmiş, engelli hayvanları ve kasaplarda tarihi geçmiş atılması gereken etleri mamalara katıyor. Bunun uzun süreli kullanımlarda kedilerimize zararı gerçekten büyük. Bu yüzden ideal bir mamanın arkasındaki içerik kısmına baktığımızda içinde; et ve et ürünleri, et yan ürünleri, et ve türevleri, tavuk ve türevleri v.s. yazıyorsa anlayın ki içeriğinde bu tarz kötü etler kullanılıyor mamanın. Özellikle mamanızın içeriğinin İngilizce yazımına bakarsanız çok daha rahat bir şekilde anlayabilirsiniz çünkü Türkçe'ye çok anlaşılmayacak şekilde özellikle çeviriler yapılmış. İngilizce olarak da; meat by-product, animal by-products, animal digest, animal fat, animal plasma, feather, feather meal, beef tallow, chicken meal v.s. yazıyor olabilir.

  ♥ Ayrıca bazı firmalar et kullanmak yerine et unu, tavuk unu, balık unu v.s. kullanıyor ki bu mamanın içinde neredeyse hiç et olmadığı, bu kalitesiz etlerin kurutularak un yapılıp sadece bu yan ürünün konduğu anlamına geliyor. Bu nedenle buna da dikkat etmek lazım.


  ♥ İkinci olarak tahıl ürünleri. Kedilerin en çok alerjik reaksiyon gösterdiği maddeler tahıllar. Ayrıca normalde kedilerin beslenme diyetlerinde tahıl olmadığı için kedilerimizi şişmanlatan ve sağlıklarını ciddi şekilde tehlikeye atan ürünler tahıllar. Bu nedenle bir kedinin mamasında; buğday, buğday unu, mısır, mısır unu, mısır gluteni unu, buğday gluteni unu, mısır yağı, soya küspesi, soya unu, bira mayası, pirinç, her türlü maya olmamalı. İngilizce olarak baktığınızda ise; wheat flour, wheat, yellow corn, corn, corn gluten meal, soybean meal, soy flour, brewers rice, rice v.s. görebilirsiniz kalitesiz içerikli bir mamada.


   Kedimize mama seçerken en çok dikkat etmemiz gerekenler bunlar. Bunun dışındaki mamalarda kullanılan içerikleride ileriki yazılarımın birinde yazacağım. 


   Kedilerimiz mamalarını seçerken içeriğini okuyamıyor, kendileri için en iyi olanı seçemiyorlar. Bu nedenle bizim onlar için araştırıp, onlar için en iyisini bulmamız gerekiyor. Nasıl ki hastalıktan ölmüş bir hayvanı getirip kedinizin önüne yemesi için koymazsanız, mama firmalarının da bunları kedilerimizin yemeklerine koymasına izin vermeyelim. Zaten her kedi ebeveyni, kedisi için en iyisini en güzelini ister.


   Bütün bunları bildikten sonra anlıyoruz ki Türkiye'de kaliteli, pahalı mama diye satılan pek çok mama aslında kedilerimizi içten içe hasta ediyor malesef ki. Tabii bu mamaları uzun süreli kullanıp "Benim kedime hiçbirşey olmadı, çok sevdi yedi hiçte hasta olmadı." diyenlerimiz elbette olacaktır. Buda çok normal. Nasıl ki hayatı boyunca GDO'lu,  hormonlu, içeriği belli olmayan hamburgerleri, bilmemneleri tüketen her insan bu sebeple hasta olup hayatını yitirmiyorsa, kedilerimiz de de bu olabilir ama önemli olan bu riski göze almamak diye düşünüyorum.


   Bizimle belki mutlu birkaç yıl daha geçirebilecek kedilerimizi, can dostlarımızı daha uzun ve sağlıklı yaşatmak için birazcık araştırma yapmayı çok görmeyelim. Satın almayı düşündüğümüz markaların içeriklerini okuyalım, gerekirse internetten araştıralım. 


   Bütün bunların dışında tek bir sorunumuz kalıyor, o da bütçemize uygun bir mama bulmak. Malesef ülkemizde satılan sağlıklı mamaların bir çoğu gerçekten pahalı. Ucuz olan mamalarınsa içeriği belli. Bu nedenle umarım en yakın zamanda bizlerin sesini duyan yerli bir mama firması, uygun fiyatlı ve içeriği sağlıklı, tahılsız bir mamayı piyasaya sürer. Aksi taktirde yabancı kaynaklı firmaların son derece pahalı mamalarını almak durumunda kalıyoruz.


   Şimdilik bu kadar kediseverler. Yumuşacık günler size. 


1 yorum:

  1. How do you get started gambling? | KRFIR
    If you 퍼스트카지노 bet on football, basketball, or rugby—and you happen 예스카지노 to be playing baseball—you probably know all about this topic. If you've been betting on

    YanıtlaSil